Veelgestelde vragen
Voor wie is Woudegge geschikt?
Woudegge is met name geschikt voor thuiswonende ouderen met een zorgindicatie (dagbesteding psychogeriatrie). Schroom echter niet om ons uw situatie voor te leggen, wij zullen goed in staat zijn om in te schatten of dagbesteding op Woudegge past bij u of degene voor wie u zorg draagt.
Wat is een zorgindicatie?
Als u extra zorg nodig heeft i.v.m. psychische klachten, kunt u een indicatie voor dagbesteding psychogeriatrie aanvragen. Dit geeft recht op extra zorg. Als u een zorgindicatie heeft, worden de kosten van de zorg grotendeels vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Als u nog geen indicatie heeft, kunt u deze aanvragen bij de gemeente. Als u een casemanager heeft, vraag deze dan om advies.
Krijgt mijn moeder/vader een indicatie en hoe ziet dat er dan financieel uit?
Of iemand recht heeft op een indicatie, en wat dat financieel inhoudt, bepaalt de gemeente. Om dit te bepalen, raadplegen zij o.a. de huisarts. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met de gemeente waarin de zorgvrager woonachtig is.
Ook een casemanager kan u hier goed mee helpen. Kijk bij (beginnende) dementie bijvoorbeeld eens bij De Gelderse Vallei.
Is er een wachtlijst?
Op dit moment is er geen wachtlijst. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Wat doen de deelnemers zoal?
Uiteraard verschilt het per persoon waar hij/zij toe in staat is. Wat de deelnemers doen, sluit aan bij hun eigen kunnen en interesses. Hoe een dag er ongeveer uitziet, leest u hier: dagindeling.
Hoe is het vervoer geregeld?
Uiteraard bent u vrij om uw partner of familielid zelf te brengen en halen.
Als u een zorgindicatie heeft, kunt u dit ook uit handen geven. Dan regelt Woudegge Zorgboerderij alles omtrent vervoer. De deelnemer wordt thuis opgehaald en ook weer thuisgebracht.
Als u (nog) geen indicatie heeft, maar ook niet in staat bent om zelf te brengen en halen, overleggen we graag met u omtrent vervoer.
Eén dagje komen, kan dat ook?
Sommige ouderen kiezen voor één dag, dat kan. Uitbreiden naar meer dagen kan – indien gewenst – later, het houden bij één dag kan ook
In een verzorgingshuis en een dagje naar Woudegge toe, kan dat?
Dat is in overleg mogelijk. Graag bespreken we uw situatie met u of een familielid, neem contact met ons op.
Helpen jullie ook met toiletbezoek?
Wij zijn verpleegkundigen, wij voorzien elke deelnemer van de hulp die hij/zij nodig heeft. Toiletbezoek valt hier ook onder.
Kan mijn vader ‘s middags een dutje doen?
Ja, dit kan. Veel cliënten rusten ’s middags even. Hetzij in een luie stoel in de woonkamer, hetzij in een bed in onze extra ruimte.
Is er voldoende begeleiding voor mijn moeder die weleens de weg kwijt is?
Wij zorgen dat er altijd voldoende en bekwame begeleiding aanwezig is, om ieder de zorg te kunnen bieden die nodig is.
Mijn moeder is dementerend, kunnen jullie daar mee omgaan?
Onze deskundigheid ligt specifiek bij ouderen en de ziektes die vaak met ouderdom gepaard gaan. Wij gaan fijngevoelig en geduldig met dementerende personen om.
Hebben jullie verschillende groepen?
Nee, we draaien de dagen als één gezamenlijke groep. Het streven is dagbesteding te bieden aan ongeveer twaalf deelnemers per dag, met minimaal drie begeleiders.
Begeleiden jullie ook ouderen met Parkinson, die geestelijk wel goed zijn?
Ja, dit kunnen we. We kijken echter altijd naar de samenstelling van het team en de samenstelling van de groep: het is erg belangrijk dat we iedereen de zorg kunnen bieden die hij/zij nodig heeft. Neem gerust contact met ons op over uw specifieke situatie.
Is er overleg met een huisarts of buurtzorg, opella, casemanagers dementie?
Ja, wij overleggen met andere betrokken partijen. Als er bijvoorbeeld een multidisciplinair overleg is, zijn wij vaak aanwezig, om continuïteit te waarborgen rondom de deelnemer.
Worden er ook uitjes of familiedagen georganiseerd met lotgenoten?
Ja, hiervan brengen wij u tijdig op de hoogte.
Zijn de deelnemers veel buiten?
Ja, als de gezondheid van de deelnemers en het weer het toelaat zijn we graag buiten. Ons team maakt het mogelijk dat we bijv. ook met een paar deelnemers kunnen wandelen, terwijl de rest van de ouderen binnen blijft.
Mijn man onderneemt eigenlijk niets meer, is een zorgboerderij dan wel wat?
Sommige deelnemers kunnen nog maar weinig, maar de sfeer, de geur en de mensen om hen heen, geven hen een gezellige dag. Ons motto ‘niets moet, alles mag’ gaat ook hier op. We hebben altijd leuke ideeën, maar gaan niet de hele dag pushen of iemand wat wil doen. Als de deelnemer tevreden is, zijn wij het ook.
Bij twijfel over de geschiktheid, kunnen we u echt aanbevelen eens langs te komen.
Ik wil zelf betalen, kan dat?
In sommige situaties betalen de deelnemers of familie zelf. Dit zijn uitzonderingen, graag gaan we hierover met u in gesprek