Optimaal zorgen voor anderen en oudere mensen een fijne dag bezorgen staat bij ons centraal

Zorgboerderij Woudegge: Respect!

Midden in de de bossen van Otterlo is zorgboerderij Woudegge gelegen; een zorginstelling voor mensen boven de 55 jaar, die behoefte hebben aan extra zorg die in hun woonomgeving niet, of niet altijd, geboden kan worden. Wij brachten een bezoek aan deze unieke zorglocatie en hadden een gesprek met eigenaresse Annetta van de Brandhof.

“Permanente verzorging is niet altijd nodig, maar er moet wel altijd iemand in de buurt zijn om op te letten of alles wel goed blijft gaan”, begint Annetta, de initiatiefnemer van Zorgboerderij Woudegge, haar verhaal. “Voor mantelzorgers is het vaak een verademing dat iemand één of twee dagen per week elders kan verblijven, zodat de verzorgende – vaak de partner of de kinderen – wat tijd voor zichzelf krijgt en even op adem kan komen. Vergis je niet, deze mensen staan 24 uur per dag onder druk. Ze doen het uiteraard met de grootste liefde, maar ook dan is het prettig als men even niets aan het hoofd heeft en zeker weet dat degene die zorg nodig heeft, in goede handen is.” vertelt zij enthousiast verder.

Vertrouwde sfeer
En in goede handen zijn de deelnemers van Woudegge zeker. Wanneer men het zorggedeelte binnenkomt, valt als eerste de enorme ruimte op die de deelnemers ter beschikking staat. Mooie warme kleuren, een gezellige huiselijk ogende zithoek en een schitterend uitzicht over de groene weide. “Een aantal van onze deelnemers heeft altijd in het buitengebied gewoond en gewerkt. Deze mensen voelen zich het meest op hun gemak wanneer zij in een vertrouwde sfeer hun dag kunnen doorbrengen. Als het even mogelijk is, gaan we naar buiten met de mensen. Dat kan al heel snel hoor: jas aan, warme sjaal om, en hup… de frisse lucht in”, lacht Annetta . ” Onze dagbesteding bestaat uit leuke dingen die we met elkaar doen. Je kunt hierbij denken aan appelmoes maken, tuinieren, uiteraard ook met z’n allen lekker koffie drinken in het zonnetje, enzovoorts.”

Melkveehouderij
Op de vraag hoe Annetta er toe kwam om de boerderij om te zetten naar zorgboerderij, begint zij direct met een kleine correctie. “Woudegge is nog steeds een boerderij, we verzorgen hier jongvee die op den duur naar een melkveehouderij gaan. Je kunt het vee ook zien staan vanuit het zorggedeelte. Kijk maar!”,roept ze enthousiast. Terug naar de vraag: “Ik ben jarenlang met veel plezier in de zorgsector werkzaam geweest. Daarnaast was er de boerderij waar destijds melkvee gehouden werd. Op een zeker moment kwam ik hier alleen voor te staan. Mijn baan in de zorg heb ik toen moeten opzeggen. Kinderen opvoeden én een melkveehouderij runnen was gewoon niet te doen. Er was natuurlijk ook nog de kampeerboerderij waar het één en ander moest gebeuren, dus heb ik gekozen om niet meer buitenshuis te gaan werken. De melkveehouderij heb ik na een paar jaar omgezet naar jongveeopfok, dus er kwam voor mij weer wat tijd vrij. Het werken in de zorg bleef echter nog steeds trekken. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en een gedeelte van de boerderij omgebouwd naar deze ruimte voor dagbesteding voor zorgbehoeftigen. Hierbij kan ik mijn ervaring in de zorg goed combineren met mijn werkzaamheden op de boerderij.

Melkveehouderij
Op de vraag hoe Annetta er toe kwam om de boerderij om te zetten naar zorgboerderij, begint zij direct met een kleine correctie. “Woudegge is nog steeds een boerderij, we verzorgen hier jongvee die op den duur naar een melkveehouderij gaan. Je kunt het vee ook zien staan vanuit het zorggedeelte. Kijk maar!”,roept ze enthousiast. Terug naar de vraag: “Ik ben jarenlang met veel plezier in de zorgsector werkzaam geweest. Daarnaast was er de boerderij waar destijds melkvee gehouden werd. Op een zeker moment kwam ik hier alleen voor te staan. Mijn baan in de zorg heb ik toen moeten opzeggen. Kinderen opvoeden én een melkveehouderij runnen was gewoon niet te doen. Er was natuurlijk ook nog de kampeerboerderij waar het één en ander moest gebeuren, dus heb ik gekozen om niet meer buitenshuis te gaan werken. De melkveehouderij heb ik na een paar jaar omgezet naar jongveeopfok, dus er kwam voor mij weer wat tijd vrij. Het werken in de zorg bleef echter nog steeds trekken. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en een gedeelte van de boerderij omgebouwd naar deze ruimte voor dagbesteding voor zorgbehoeftigen. Hierbij kan ik mijn ervaring in de zorg goed combineren met mijn werkzaamheden op de boerderij.

Iedereen in zijn waarde laten ‘Respect’ is het sleutelwoord binnen Woudegge. Wanneer iemand wordt getroffen door een ziekte als Alzheimer, wil dat niet zeggen dat hem of haar moet behandelen als een klein kind. Houd rekening met de gevoelens van mensen. Het is al vervelend genoeg wanneer je verzorging nodig hebt. Als verzorger hoef je daar niet nog eens de nadruk op te leggen. Doe gewoon wat je moet doen en laat iedereen in zijn waarde. Vaak is het mogelijk om nog lang te kunnen genieten van alle mooie dingen om je heen. Soms is daar echter wat begeleiding bij nodig, en die geven wij graag.”